Despre Noi

Institutul Transilvan de Mediere este o unitate specializata creata de membrii fondatori ai Asociatiei Mediatorilor Ultrasilvam in scopul formarii, asistarii si evaluarii mediatorilor, precum si asigurarii de servicii de mediere si consultanta in domeniul solutionarii amiabile a conflictelor. Institutul are o dubla misiune: de a asigura calitatea serviciilor de mediere in aria sa de interes (Transilvania, Banat, Crisana si Maramures) prin pregatirea initiala si continua a mediatorilor, pe de o parte, si racordarea mediatorilor din aceasta arie la eforturile internationale de implementare si dezvoltare a medierii ca profesie si ca modalitate centrala de solutionare a disputelor.

Prin Hotararile 2823, 2829, 2833, 2834/2011 ale Consiliului de Mediere, Institutul a preluat de la Asociatia Mediatorilor Ultrasilvam programele Mediator I (cursuri de formare initiala a mediatorilor) si Mediator II (cursuri de perfectionare a mediatorilor), programe care au rulat incepand din 2008, respectiv 2011 si au avut peste 600 de participanti. Institutul deruleaza si dezvolta aceste programe in continuare, in vederea oferirii de cursuri la nivelul celor mai performante institutii de profil din Europa, America de Nord si Australia.

In continuarea programului de formare initiala a mediatorilor, Institutul ofera asistenta noilor membri ai comunitatii mediatorilor prin intermediul Programului TIM/UMA de Mentoring, cu o durata de 1-2 ani si/sau faciliteaza accesul solicitantilor la programul YMI (Young Mediators Initiative) oferit de catre IMI (International Mediation Institute). Participarea la Programul TIM/UMA de Mentoring si absolvirea sa ofera acces la Programul Master Mediator al TIM, in urma caruia se va obtine, odata cu finalizarea aplicatiei TIM de a deveni IMI Qualifying Assessment Program (QAP), certificarea IMI.

Institutul pune la dispozitia clientilor o lista de mediatori cu doua categorii – profesionisti si master/certificati IMI – garantand astfel calitatea serviciilor de mediere si de consultanta in domeniul solutionarii amiabile a conflictelor oferite de membrii sai. Practica mediatorilor aflati pe listele TIM se conformeaza in mod obligatoriu reglementarilor in vigoare ale Consiliului de Mediere si ale IMI, Codului de Etica si Deontologie elaborat de Consiliu si Codului IMI de Deontologie Profesionala a Mediatorilor.

Pentru dezvoltarea si promovarea programelor si serviciilor sale, Institutul a creat o retea de parteneriate la nivel national, cooperand cu autoritati publice locale si centrale, organizatii nonguvernamentale si companii private. In vederea indeplinirii celei de a doua misiuni ale sale, Institutul a aderat la o serie de organizatii internationale de profil din Europa si America de Nord si intentioneaza sa dezvolte, in parteneriat cu acestea, programe de implementare a medierii in regiuni mai putin favorizate de pe glob.