Principiul de autodeterminare in mediere

Articol pregatit de Ciprian Sandu.

Medierea a început din ce în ce mai mult să-și facă simțită prezența în viața cotidiană a țării noastre. Deși au trecut doar șapte ani de la apariția profesiei de mediator, se pare că revenim la vechea noastră condiție, de a face altcineva treaba în locul nostru. Din păcate, trăim vremuri în care, în loc să ne bazăm pe valoarea și profesionalismul nostru pentru a avea clienți în mediere, asteptăm ca alții să ni-i găsească. Auzim din ce în ce mai des dorința mediatorilor ca instanțele de judecată să trimită părțile aflate în conflict la mediere, Consiliul de Mediere să facă același lucru, și, dacă se poate, legea să fie modificată în așa fel încât părțile să fie obligate să participe la întreaga mediere, nu doar la ședințele de informare, fără a ține cont de faptul ca medierea este în primul rând afacerea părților. Din proprie voință, părțile aleg să se întâlnească, acceptă să vorbească despre trecut, apoi să încerce să ajungă la o întelegere prin dublul lor accord de voință. Mediatorul sprijină părțile să se reunească, să comunice mai bine împreună și să găsească soluții reciproc satisfacatoare, dar de la început pâna la sfârsit, înainte, în timpul și după, medierea poate fi descrisă prin caracterul său voluntar. Este suficient ca una dintre părți să nu joace jocul sau să vrea să iasă din joc, pentru ca medierea să se oprească. În mod normal mediatorul ar trebui să lucreaze în orice moment pentru ca părțile să fie implicate, ca ele să înteleagă că nu li se face o mediere, ci ele sunt cele care o fac.

Asta înseamnă că mediatorul ramâne pasiv? Nu, desigur. Dar el trebuie să-și stăpanească, uneori, voluntarismul, adică să reziste tentativei de a împinge părțile spre un accord în cazul în care propria lor voință se pierde. Cu cât el recunoaște dintr-o dată că medierea este voluntară și că orice soluție trebuie să fie la fel, cu atât orientează eficacitatea și activitatea pentru a dovedi părților că ele dețin cheia medierii lor, pentru beneficiul lor cel mai mare, și asta în toate etapele medierii.

Tocmai acest caracter voluntar al medierii, de la începutul până la sfârșitul ei, oferă cea mai buna garanție de executare voluntară a acordului. Nu este nevoie de executare silită în cazul în care acordul este dat de bunăvoie. Părțile vor fi pregătite să pună în aplicare lucrurile pe care le-au convenit pe parcursul medierii. Ele nu se vor angaja cu superficialitate într-o soluție, pentru că odata ce au spus “DA”, trebuie să-și respecte angajamentul. De fapt, așa cum se și întâmplă în realitate, voința care îmbrățișează acest acord conduce la voința “executorie” de o aplica.

Acest caracter voluntar care traverseaza în totalitate medierea de la inițiere până la concluzii, în succesul cât și în eșecul ei, demonstrează că medierea nu este nimic altceva decât o negociere asistată, in care puterea de a decide revine părților și nimănui altcuiva. Medierea este încercarea ultimă de a obține o decizie negociată, de a evita recursul la un terț decizionar, la o autoritate privată (arbitrul) sau publică (judecătorul), care ar substitui decizia sa celei a părților. Nefinalizarea unei astfel de actiuni de mediere este intotdeauna semnul de recunoastere a dificultatii partilor de a identifica, prin libera lor introspective si liberul lor arbitru, o solutie posibila- a lor- la problema cu care se confrunta. Magia unei libertati care se infraneaza, pentru ca s-a naruit.