Programul de Mentoring TIM/UMA

Programul de Mentoring TIM/UMA are ca obiectiv dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor mediatorilor autorizati prin asocierea participantilor cu mediatori profesionisti din cadrul Institutului, care au rolul de mentori si supervizori. Programul de desfasoara pe durata de 1-2 ani, timp in care participantii conduc cazuri de mediere asistati de catre mentori, in formula co-medierii.

Programul are patru etape:

Etapa 1 Acomodare       mentorul mediaza, participantul asista
Etapa 2 Cooperare          mentorul si participantul conduc impreuna cazul de mediere
Etapa 3 Asumare             participantul mediaza, mentorul asista
Etapa 4 Evaluare             la solicitarea participantului, dupa un minim de 5 cazuri de mediere, din care cel putin unul beneficiind de onorariu, mentorul intocmeste un Raport de Evaluare care este apoi analizat de o comisie a TIM alcatuita din 3 membri : un mediator experimentat din cadrul UMA, un expert TIM si un evalutor national de pe lista Consiliului de Mediere.  Analiza comisiei este urmata de un interviu cu participantul, care se concentreaza asupra a 3 arii de interes : proceduri, analiza si constructie, abilitati fundamentale in mediere. Daca rezultatele evaluarii corespund criteriilor TIM, participantului i se acorda titulatura de mediator profesionist si este inscris in lista TIM a mediatorilor profesionisti. Doar acestia pot accede la pasul urmator pe linia dezvoltarii profesionale, programul Master Mediator.

Pe parcursul Programului de Mentoring TIM/UMA, si inainte de solicitarea redactarii Raportului de Evaluare, participantii trebuie sa parcurga un minim de 40 de ore de formare continua prin programele MEDIATOR II oferite de TIM sau alte programe agreate de acesta.

Programul este gratuit pentru membrii Asociatiei Mediatorilor Ultrasilvam (UMA). Pentru absolventii MEDIATOR I care nu sunt membri UMA, taxa de participare este de 400 lei per an. Pentru mediatorii autorizati care nu indeplinesc nici una dintre conditiile de mai sus, pentru integrarea in program este necesar un examen initial de selectie (sccris, oral si de abilitati), iar taxa de participare este de 800 lei per an.

Taxa de evaluare (indiferent de statut) : 1,200 lei